Copy Copy Copy Copy

Sorry, this entry is only available in Svenska. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Adamsonstatyetter

Adamsonstatyetter på parad.

 

Claude de Ribeaupierre (Derib)2019 års internationella Adamsonstayett

DERIB, Schweiz/Belgien

I början av 1960-talet flyttade den unge tecknaren Claude de Ribeaupierre från Schweiz till Belgien och blev under signaturen Derib snabbt en av de mest uppmärksammade artisterna inom den belgiska komiska äventyrsstilen. Med sina serier om siouxpojken Yakari, skapad 1973, och trappern Buddy Longway från 1974 utvecklade han en alldeles egen realistisk uttrycksform. Hans knappa och eftertänksamma berättande har i det närmaste hypnotiska kvaliteter, hans nordamerikanska landskapsbilder är ofta rena mästerverk.

 

Krister Petersson2019 års svenska Adamsonstatyett

KRISTER PETERSSON

Redan 1981 gjorde Krister Petersson ett brakande genombrott i talangjakttidningen Svenska Serier. Han fångades upp av förlaget Semic och tecknade tidigt några av de bästa episoderna av 91:an. Krister Petersson har småningom visat sig vara en virtuos på grotesk tecknad slapstick och verbalt anarkistiskt finlir. Hans serie Uti vår hage – med den slafsige huvudpersonen Faló och hans vänner och bekanta i Mjölhagen – är en lika kärleksfull som grafiskt expressiv hyllning till svensk folklighet när den är som bäst och sämst.

 

Ola HammarlundSvenska Serieakademins årliga diplom “till en trägen arbetare i den svenska seriens örtagård” 2019

OLA HAMMARLUND

Få om ens någon i vårt land håller ett sådant intresserat och vakande öga på den svenska seriescenen som Ola Hammarlund. Han är seriefrämjaren som alltid dyker upp på små och stora seriesammankomster, mässor och kongresser. Men han är inte bara iakttagare: han skriver insiktsfullt om serier i olika publikationer och är sedan många år en uppskattad guide i sin egen hemstad under rubriken Stockholm i serierna.

 

Tagged with:
Posted in Adamson-priset, News