2015 års Adamsonvinnare

Sorry, this entry is only available in Svenska. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Adamsonstatyetter

Årets Adamsonstatyetter på parad.

Adamsonstayetten 2015

Marjane Satrapi
Den ena av 2015 års internationella Adamsonstatyetter tilldelas den iransk-franska konstnären Marjane Satrapi för hennes gripande och samtidigt roliga självbiografiska serieroman Persepolis, där hon insiktsfullt skildrar ofrihetens trygghet, frihetens otrygghet och andra paradoxer.

Sussi Bech
Den andra av 2015 års internationella Adamsonstatyetter tilldelas Sussi Bech, Danmark, för hennes mångåriga komiska äventyrsserie om den kretensiska prinsessan Nofret och hennes äventyr i det forna Egypten. Bech är en lika intelligent som schvungfull serieskapare och hon räds inte att förmedla sina genuina egyptologiska kunskaper och väva in egna spännande teorier om Nefertiti och andra tidens gestalter.

Peter Bergting
Den ena av 2015 års svenska Adamsonstatyetter tilldelas Peter Bergting, som med en häpnadsväckande flit och kapacitet gjort en högst väsentlig och trovärdig internationell karriär. Hans verkslista är bedövande: fantasytecknare, bok- och rollspelsillustratör, skapare av serieromaner för betydande USA-förlag som Dark Horse och Image Comics. I Sverige blev han särskilt uppmärksammad för serieromanen Gängkrig 145 i samarbete med Jens Lapidus 2009. Bergting arbetar oförtrutet vidare. Vår fascination fortsätter.

Malin Biller
Den andra av 2015 års svenska Adamsonstatyetter tilldelas Malin Biller för hennes mångsidiga, ärliga, ambitiösa och otvungna konstnärskap, där hon utan balansstav eller skyddsnät rör sig mellan det djupa allvaret och det uppsluppna burleskeriet. Med serieboken I varje droppe är en ädelsten har hon gett oss nya tankar och associationer kring Gustaf Frödings diktning.

Mini-Adamson

till 2 snillen i den svenska serietidningsvärlden

Ulf Granberg
som i olika ledande roller gjorde kreativa underverk med serietidningen Fantomen mellan 1973 och 2012.

Alf Thorsjö
som gjorde kreativa underverk med serietidningen Knasen mellan 1978 och 2006.

Adamsondiplom 2015

Ida Säll, Svenska Dagbladet,
som skriver kreativt och djupt inkännande om samtidens serieskapare och som dristigt lanserar Joakim Pirinen och Marjane Satrapi som Nobelpriskandidater i litteratur.

Joakim Gunnarsson, Egmont,
en seriebranschens mångsysslare och jonglör – kvalificerad författare, pedagog, projektledare, redaktör, tecknare. Har vi glömt nåt?

Alf Steinsvik
som från sin digitala studio i Vilnius i snart 15 år har visat hur en nyanserad och vaken färgläggning kan ytterligare förstärka framstående serier som Rocky, Lilla Berlin och Zelda.

Ingvar Jensen
som startade Seriehuset 1973, det första riktiga serieantikvariatet i Sverige. Som började ge ut album med Mumintrollen. Som startade Alvglans förlag ihop med Bulls Presstjänst. Som utvecklade katalogen och prisguiden Seriekatalogen. Som har vårdat sig om Tom Puss, Modesty Blaise och Spirit.

Anders Andersson
är förmodligen Sveriges främste seriesamlare. Det sägs att han äger vartenda nummer av varenda svensk serietidning som har givits ut – och han har koll på innehållet i dem. Hans kunskaper har manifesterats i bland annat Seriekatalogen och de stora Fantomenfaksimilerna, utgivna av Semic/Egmont.

Hedersdiplom

Urban Gunnarsson,
vår outtröttlige, trägne och trogne statyettillverkare genom 50 år. Vår tacksamhet och beundran är outsäglig.

Tagged with: ,
Posted in Adamson-priset, News
3 comments on “2015 års Adamsonvinnare
  1. Sture Hegerfors,

    Tack för en givande konversation på Mediedagarna i Göteborg. Jag har börjat att läsa boken, Oops.

    Jag har länkat till en crowdfunding kampanj som jag har startat för min första framtida bok om te (arbetstitel: “Tea Book Sketches – Ideas And Notions About The Second Most Popular Beverage In The World.”) med illustrationer av kostnären och serietecknaren, John Cox.

    Jag intervjuade John Cox och Allen Forkum på min blogg, 2003-12-04.

    Ni kan lyssna på intervjuer med serietecknarna John Cox, Allen Forkum, och Bosch Fawstin på min podcast (poddradio), EGO NetCast.

    EGO Interview with Editorial Cartoonist, Allen Forkum of CoxAndForkum.com, 05/25/2006 – SolidVox

    EGO Interview with John Cox, 05/23/2010 – BlogTalkRadio

    EGO Interview with Bosch Fawstin, 09/07/2011 – BlogTalkRadio

    Bästa Premisser,

    Martin Lindeskog

  2. red. says:

    God observation! Urban Gunnarssons särskilda hedersdiplom överlämnades tillsammans med en ministatyett, synnerligen skickligt snidad av samme Gunnarsson som givetvis inte i förväg visste vem statyetten var avsedd för.

  3. Simon says:

    I bilden syns tre statyetter i det mindre formatet, men endast två ministatyettvinnare omnämns i texten. Till vem gick den tredje?

Exit mobile version